De Catlins, maandag 02-01-2012 - Reisverslag uit Alexandra, Nieuw Zeeland van NetteLeo Boxtel - WaarBenJij.nu De Catlins, maandag 02-01-2012 - Reisverslag uit Alexandra, Nieuw Zeeland van NetteLeo Boxtel - WaarBenJij.nu

De Catlins, maandag 02-01-2012

Door: DeBokkies

Blijf op de hoogte en volg NetteLeo

03 Januari 2012 | Nieuw Zeeland, Alexandra

Voor de mensen die willen weten hoe het water in het putje verdwijnt volgt hier de uitslag. Netteleo hebben deze week, zowel bij Gerdine als bij Leo gekeken hoe het water in het putje wegliep. Het resultaat is teleurstellend. Bij stilstaand water draaide het water de meeste keren rechts het putje in en een enkele keer links. Als je de kraan liet lopen, lag het aan de kraan, koudwater draaide naar rechts en warmwater naar links. Dit kwam, omdat de koudwaterkraan links boven het putje zat en de warmwaterkraan rechts. Wij zijn er niets wijzer van geworden.

Maandag vertrokken we, door de familie uitgezwaaid, naar de Catlins. Vrij onverwachts kregen we twee gidsen mee. Wat een luxe! Colleen, geboren en opgegroeid in de Catlins, en Leo. Zij vonden het leuk ons delen van de Catlins te laten zien, waar wij met een camper moeilijk konden komen. Maar voordat we bij de Catlins aankwamen, moesten we eerst Central Otago uit. Het landschap veranderde van kaal geel naar prachtige groene kleuren en daarna door naaldbossen. Behalve dat we zo'n 170 km gereden hadden, was de temperatuur zeker 14 graden gezakt. Als eerste werd Nugget Point bezocht bij Tokata. Een smal gravelpad leidt naar de parkeerplaats van waaruit je een wandeling moet maken om de oude vuurtoren van 1869 te kunnen bekijken. We waaiden bijna uit onze warme jasjes.
Bovendien is dit de plek waar het water en de rotsen vol zit met robben, zeeleeuwen, Jan-van-genten, aalscholvers, pijlsternvogels en spoonbills. Er staat altijd een harde zeewind waardoor de bomen een kant opgroeien. De dieren zaten te ver weg voor mooie plaatjes.

Hierna Roaring Bay bezocht. Hier komen de geeloog pinguïns aan land. Wij waren er iets over drieën, dat bleek te vroeg te zijn. Zij komen pas om vier uur aan land. Dat staat dan weer niet in de reisgids. Hierna vertrokken we naar Jack's Blowhole, een 60 meter diep spuitgat. Zeewater stroomt door een ondergrondse tunnel en spuit dan uit dit diepe spuitgat. Wij waren er toen het hoog water begon te worden en het was al een prachtig gezicht. Wat als het nu stormde. Je schijnt dan, 60 meter hoger, nat te worden.
Colleen heeft ons nog op hotspots gewezen die we morgen zeker moeten gaan bekijken.

Wij staan er nu weer alleen voor, onze gidsen zijn vertrokken. De camping, hier in Pounawea, is geen Top 10 camping. Het werd omschreven, in de kranten hier, als een familie camping. Alleen de naam Tokkies stond er niet bij. Het is maar voor twee dagen en waar zie je voor je camper,in het water, spoonbills en vele andere vogels.

Dinsdag,03-01-2012, zijn we vroeg uit de veren. We willen een heleboel bekijken en van de camping. Zodra we van de camping af zijn, genieten we van de omgeving. In de verte komen fietsers aan, die aan de verkeerde kant van de weg fietsen. Lekker bijdehand om rechts te rijden zeggen wij nog, totdat wij beseffen dat niet zij de stommelingen zijn, maar wij! Wij reden aan de verkeerde kant. Gelukkig was het geen auto en zaten we nog niet op de highway. Juist in een onbewaakt ogenblik bij de les blijven dus.

We bezoeken vandaag twee watervallen, de Purakaunui Falls en de McLean Falls. De eerste is breder, de tweede valt van een grotere hoogte. Tijdens het rijden op de highway mag je honderd, maar je mag blij wezen als je een gemiddelde van zeventig haalt. Bochten en nog eens bochten en regelmatig gaat de weg over in een 'one lane bridge'. We rijden dan over een brug van maar een baan.
Bij Florence Hill Lookout zien we een koe staan bij een watertje met op de achtergrond de zee. Potter zou jaloers geweest zijn op dit mooie plaatje en misschien nog wel beroemder.
We rijden door naar Waikawa, hier vlakbij ligt de Curio Bay. Het moet een prachtig stukje zijn. Vroeger was het een jurassic forest. De bomen zijn nu fossielen geworden. Er moeten pinguïns en zeeleeuwen leven. We zijn er rond twee uur. De fossiele bomen vinden we meteen, maar op een bord staat dat de pinguïns rond vijf uur het land op komen om hun jongen te voeden en hun partner af te lossen. De jongen zitten met een van de ouders goed verstopt onder de bosjes. Knap balen dus voor de tweede keer dat we ze niet te zien krijgen. Als we toch over de rotsen lopen, komt plots uit de struiken een geeloog Pinguin gelopen. Hij loopt tussen ons door naar de zee. Je zou hem kunnen aanraken, maar de aanbevolen afstand is 10 meter. Later komt nummer twee uit de zee. Het is nu echter iets drukker en hij wijkt uit naar rechts en besluit zijn nest te zoeken door te roepen of hoe dat geluid ook mogen heten. Gelukkig laat iedereen hem met rust. Op de terugweg zien we nog een zeeleeuw liggen. Deze zijn niet moeilijk te scoren, hoewel....

Rond vier uur zijn we terug op de camping en besluiten we Colleens raad op te volgen en de overkant van de baai te gaan bekijken. New Haven heeft een breed strand en een lekker zonnetje. Het was genieten, alleen waren er geen zeeleeuwen dachten wij. Als ik Net niet gewaarschuwd had, was ze er over een gestruikeld. Deze lag lekker in de zon op het warme strand te genieten. Rond zes uur waren wij terug op de camping en konden we onze camper niet op onze plaats parkeren, omdat er een auto opstond. Nadat deze, na tien minuten, verwijderd was, konden wij onze wagen parkeren tegen de waslijn en naast een auto van Zwitserse dames. We hebben vandaag wederom een prima dag gehad met goed weer, wat voor de Catlins een uitzondering is.

Morgen een lange rit over bochtige wegen naar Te Anau. Een Top 10 camping en misschien werkt de telefoon daar wel, want hier hebben wij geen verbinding gehad.

• 03 Januari 2012 - 07:36

Gerdine:

Wow you have seen so much today. Love your story and great that you had a nice sunny day. Travel safe to Te Anau and looking forward to your next blog.

Gerdine xx

• 03 Januari 2012 - 07:44

Fred:

Hallo NetteLeo,

Nog de beste wensen voor 2012 en dat jullie in dit komende jaar net zoveel zullen blijven genieten als jullie nu doen.

Fred.

• 03 Januari 2012 - 09:19

Jacqueline:

hallo vogelaar

ik snap heel goed dat je ons wil prikkelen en imponeren met allerlei vogelverhalen..............
    moest ik toch eerst even naar google om te ontdekken dat spoonbills gewoon lepelaars zijn ha ha.

maar oke, je bent en blijft een onderwijzer he!

lekker zeg ,mooi weer en nog twee gidsen mee.

nu dan echt op reis samen en dan ook nog eens op de verkeerde kant van de weg.............als dat maar goed gaat!

prachtige foto's en nu ga ik dan maar weer zoeken naar de verklaring van de term "schoenenboom", zou hou je mij wel lekker bezig.

hier is iedereen aan het sonja bakkeren,ik weet niet hoe dit heet in het engels..............kijken hoelang de goede voornemens stand houden.

doe de groeten aan de pinquins en andere beesten die jullie nog gaan zien.

• 03 Januari 2012 - 09:24

Jacqueline:

oke...........schoenenboom gevonden!
    hebben jullie er nog een paar ingegooid en een wens gedaan?

• 03 Januari 2012 - 09:50

Wim.:

geniet met jullie mee!!!
    wat 'n prachtige foto's!!!!!

GREETINGS FROM HOLLAND!!!!

• 03 Januari 2012 - 10:17

Bep En Marja:

gelukkig nieuwjaar en genietse in dat hele mooie bijzondere land. volgen jullie trouw en liggen in een deuk. zijn op zoek naar die roman van netteleo en verwachten dan ook dat er nog een reisgids verschijnt.

groete uit de haag

• 03 Januari 2012 - 10:22

Marijke V. D. B.:

Hoi Antoinette en Leo,

Bedankt voor het putjesexperiment. De uitkomst had ik niet verwacht. Jammer!!!
    Prachtig wat jullie allemaal zien en meemaken.

Groeten, Marijke

• 03 Januari 2012 - 17:44

Pauline:

Jawel hoor, een foto van een stier én een pinguin. We maken het hier dagelijks mee.;)

Nee serieus, wij zijn hier helemaal jaloers. De foto's zijn adembenemend en jullie verhalen doen er niet voor onder.

Wij willen óók naar Nieuw-Zeeland!!

Verder krijgen jullie de groetjes van Tante Mien. Ze was erg blij te horen dat jullie het zo naar je zin hebben. (Heb jullie postings voor haar samengevat door de telefoon. Voor zover dat ging natuurlijk.)

Hier probeert de westenwind Den Haag van de kaart te vegen en ik kon vanavond amper de weg naar huis vinden door de regengordijnen..

Kortom, geniet!

Liefs van Pauline
    (en natuurlijk veel groetjes van Theo)

• 03 Januari 2012 - 19:30

Ser En Door:

Half negen dinsdagavond heb ik weer jullie avontuurlike verslag gelezen. Ik hoor Leo al mopperen en een beetje vloeken misschien als hij de fietsers tegenkomt. Is het stil weer met z'n tweetjes? Morgen komt Joyce een vorkje meeprikken en we moeten snel even afspreken om te skypen. Geniet ze he kus van Ser Net

• 03 Januari 2012 - 21:43

Constance:

Hoi Antoinette en Leo,
    De allerbeste wensen voor 2012 toegewenst!! Wat een fantastische reis zijn jullie aan het maken! Ik geniet van jullie verhalen. Nog veel plezier en groetjes van Constance

• 04 Januari 2012 - 06:23

Von:

Goedemorgen Anti en Leo,

Als ik zo naar jullie foto's kijk ben ik toch wel een heel klein beetje jaloers.
    Zit nu op mijn werk en hoor alleen de wind waaien en de regen tegen de ramen kletsen. Bij jullie duidelijk een stuk beter.
    Wat is dit toch een enorm avontuur en zoals je schrijft inderdaad wel bij de les blijven een ongeluk zit in een klein hoekje.
    Geniet nog een paar weekjes van al dat moois en stuur de foto's maar door.

Nog heel veel plezier.

Gelukkig nieuwjaar ,leuke verhalen hoor

• 06 Januari 2012 - 15:33

An:

Hi NetteLeo!

Eindelijk neem ik de tijd om te genieten van jullie verhalen. Wat maken jullie veel mee en wat beschrijf je het gedetailleerd, zie het helemaal voor me!

Fantastisch hoe jullie samen genieten!

Liefs An