Onderwijs en ramptoeristen, zaterdag 17-12-2011
Door: DeBokkies
Blijf op de hoogte en volg NetteLeo
17 December 2011 | Nieuw Zeeland, Christchurch
Lianneke komt ons vandaag halen, maar voordat het zo laat is, krijgen we eerst bezoek van het verhuurbedrijf Maui. Gisterenavond bleek dat we geen heet water hadden en jullie wisten al dat de DVD het niet deed. Maui heeft aan de hulplijn Aziatische hulpkrachten zitten. Dit komt o.a. door de aardbevingen die NZ getroffen hebben. Hier later meer over. Gisteravond met veel moeite de 'hulplijn' kunnen vertellen wat het probleem was. Maar helaas was het gisteren te druk, wij zouden vanmorgen teruggebeld worden. Inderdaad. De telefoon ging om 8.05 een keer over. Ik maar eens terugbellen. Ja, ze hadden me gebeld........ en de rest was voor 75% onverstaanbaar. (niet alleen door mijn doofheid) Ze beloofde dat ze vandaag zouden komen, maar het was druk! Dat was niet mooi, daar wij weg moesten. Het kon wat ons betrof wel voor half negen (half past eight). No ploblem sil!! Maar om 9 uur geen Maui! Ik nog maar eens bellen. Wat bleek, wij moesten bij hun langskomen. Ja en daar hadden we geen tijd meer voor. Ik kreeg als antwoord: 'But sil, you have no hot watel!' We hebben nu maar besloten om morgen, voor onze reis naar Metven, langs te gaan.
Niet veel later stond Lianneke voor onze camper. (Speciaal voor mijn moeder, Lianneke is van 1953 en dus niet ouder dan Ronja.) Lianneke heeft ons een dag op sleeptouw genomen. Zij is net als velen van ons werkzaam in het onderwijs. Wij gingen dan ook als eerste haar school, 'The Joseph School', bezoeken. Slechts 500 meter van onze camping. Lianneke geeft les aan 24 kinderen van zo'n 10 jaar.(groep 6 bij ons) Op haar school zitten 400 leerlingen. Elke Nederlandse school zou jaloers zijn op het speelterrein. Op de foto's zie je nog niet eens de helft van hun speelplaats. Naast het rugbyveld is nog een voetbal- en een cricketveld. De school krijgt trouwens van de overheid een terreinknecht. Hier zit het schooljaar erop. Moet je voorstellen, de eindmusical en tegelijk het kerstgebeuren. Wij moesten er niet aan denken. De klaslokalen hangen vol met werkjes en studiemateriaal. Wat? Rust in een lokaal? Daar hebben ze hier nog niet van gehoord. Hier mag je als leerkracht een paar dagen ziek zijn per jaar, ben je te veel ziek, dan word je verplicht om naar een dokter te gaan. Je mag, als je weinig ziek bent, je dagen sparen voor slechtere tijden! De school is een katholieke school gelegen in de betere buurt van Christchurch. Reclame maken is niet nodig. Veel ouders kiezen hier voor katholiek onderwijs. Op deze school zaten weinig kinderen van buitenlandse afkomst. De school gaat met de ouders en kinderen hier nog geregeld naar een kerk. Na de beving is dit een probleem geworden, daar veel kerken getroffen zijn. Trouwens Lianneke was erg jaloers op onze BAPO. Hier wordt gewoon de hele week gewerkt door iedereen.
Na het bezoek aan de school werd het moeilijk voor Lianneke om ons te vermaken. Door de beving was zoveel vernietigd, wat ze de familie in het verleden liet zien, dat ze niet wist wat ze ons nog moest laten zien. Achteraf heeft ze ons zoveel laten zien en verteld, dat wij tijd nodig hebben om de beving te verwerken. Iemand van jullie vertelde dat NZ pas een echte ramp zou zien, als ik op bezoek kwam. Ik vond het toen een leuk grapje, maar nu zie ik het anders. Ben ik echt zo'n ramp??
Christchurch is drie keer getroffen door een aardbeving. In september, februari en juni, in februari vielen er zo'n 182 doden. In het centrum staat niets dat onbeschadigd is. Er staat een hek omheen. Je waant je in een oorlogsgebied. De wegen naar het centrum lijken wel een knollenveld. Achteraf wist het gemeentebestuur dat het beter was om in bepaalde gebieden niet te bouwen, dit vanwege het gevaar van aardbevingen. De wijk van Lianneke is zo'n wijk. Hier is het grondwater omhooggekomen. Veel huizen zijn verzakt. Men wil van deze wijken een groot nieuw park maken. De huizen worden gesloopt. Andere wijken moeten herbouwd worden. Veel huizen, met dubbele muren gebouwd in het verleden op de Engelse manier, zijn ingestort. De oude houten huizen van de Nieuw-Zeelanders staan nog overeind. Wanneer de kapotte huizen gemaakt worden is de vraag. Dit mag pas, als men zeker weet, dat de bodem rustig is.
Na de beving had Christchurch voor de slachtoffers extra hulplijnen laten inzetten. Er waren te weinig mensen om de telefoons te bemannen. Men haalde Aziatische studenten om te helpen. Het probleem was dat zelfs de Kiwi's deze mensen niet konden verstaan en de ergernis alleen maar groter maakte.
Nu dat ik het stuk teruglees, is het eigenlijk onbegrijpelijk dat ik iets heb kunnen schrijven over een onbeschrijflijk iets.
Lianneke woont inmiddels in een nieuw huis, in een tot nu toe aardbevingsvrije omgeving. Zij heeft, dit alleen voor mijn moeder, voor ons heerlijk gekookt!
Lianneke, ik weet dat ze dit gaat lezen, bedankt voor je tijd en je gastvrijheid!
Morgen op weg naar Maui en daarna door naar Metven
17 December 2011 - 09:26
Jacqueline:
hallo kiwi's
wat een verhalen over Christchuch,gisteren sprak ik een collega die net terug was en inderdaad een naar gevoel had overgehouden aan zo'n trieste aanblik van de stad.
ik kan mij voorstellen dat dit,zeker met de informatie van je nicht erbij,enorme indruk maakt.
en dan de klassefoto..............erg degelijk hoor en de stropdas ontbreekt hier ook niet (zoals de kinderen in Kenia ook met zo'n ding om hun nek lopen)
wat leuk dat jullie een kijkje op de school mochten nemen.
jullie kijken met andere ogen naar zo'n school als wij zouden doen.
ik hoop dat jullie intussen warm water hebben, wat een gedoe en dan is communiceren met een splaakgebrek wel een aanslag op je geduld en compassie!!
eelst tot tien tellen hool !!!
antoinette, je hebt toch niet alle bokkepootjes opgegeten?
ik ga hier shoppen voor de Kerst , het is fris maar droog.
tot een volgend verhaal.
veel plezier en groeten uit het kikkerland. -
17 December 2011 - 09:26
Jacqueline:
o ja leo, even zeuren.............
je kan je landenvlaggetje veranderen via je instellingen.
succes -
17 December 2011 - 09:37
Ser En Door:
Ook Ser zijn naam er nu bij want ik vertel alles door aan hem dat begrijp je. Nou tot nu toe geeft de camper de meeste moeite begrijp ik. Ik kan me voor stellen dat het een vreselijk gezicht is als je alles ziet wat zo'n aardbeving teweeg kan brengen. Heb gister Joyceje gesproken alles ging goed en als we terugkomen komt ze gezellig langs. Nou jongens het volgende berichtje komt echt uit Italie. Ik hoop dat jullie nu heet water hebben (zit er wel een douche of zoiets in?) Dikke kus van ons
17 December 2011 - 09:41
Gerard En Gonny:
Hi daar down under,
Zeer verheugd las ik dat jullie de Josephschool hebben bezocht. Doet me echt goed ......., ha ha!!
Verder houden wij ons hart vast als we lezen over het onmachtig optreden met de cruisecontrol en de problemen met het hete water. Die auto brengt jullie echt geluk.
Moeten jullie er ook in slapen?? Kijk dan maar uit dat je niet klem komt te zitten tussen stuur en pendalen, of zo.
Indrukwekkend te lezen hoe de lokale situatie is. Blijkt maar weer dat je hier toch niet echt alles mee krijgt omtrent wat er tijdens de bevingen allemaal heeft plaats gevonden.
Wensen jullie na deze start nog vele mooie momenten met elkaar, familie, natuur en jullie autootje.
Groetjes uit de Hoek. -
17 December 2011 - 10:39
Marijke V. D. B.:
Ik hoop dat jullie inmiddels warm water hebben. Hopelijk zijn er dan voorlopig geen technische storingen meer! Leuk om die school te bezoeken.
Marijke -
17 December 2011 - 12:14
Carli En Maria:
Hallo luitjes,
Wat is het leuk om jullie inderdaad in de voor ons bekende camper te zien toeren. Wij zijn overtuigd dat het genieten wordt, en wat te denken van dat superbed met een slaapruimte van 220 x 180 cm. En nu maar volop genieten van die prachtige natuur en rust. Heel veel liefs gewenst aan onze nichten en neven. -
17 December 2011 - 12:14
Carli En Maria:
Hallo luitjes,
17 December 2011 - 14:29
Jan En Ria:
Hallo Nard en Antje,
ook wij leven met jullie mee, zie dat onze reactie van gisteren niet geplaatst is!!! maar waarin ik zei dat het soms meevalt en soms tegen. En zeker als je het zelf niet in de hand hebt en afhankelijk bent van andere.
Nee hoor Leo zo'n ramp ben je nu ook weer niet. er zijn inderdaad ergere.
Vanaf nu kan het alleen maar beter gaan, hoop dat Antje snel opknapt en dat jullie echt kunnen gaan genieten van dat prachtige en relaxte land. -
17 December 2011 - 16:27
Bep En Marja:
heb je ze niet voor boelerur uigescholden dan? een beetje aziatische intellectueel
snapt dan heus wel wat je bedoeld. -
17 December 2011 - 21:24
Karel:
Bokkies,
Leo je gaat toch niet alleen naar Metven voor Metven voor de legendarische "Blue pub" ? Tot nu indrukwekkende avonturen. Maar het reizen met de camper gaat jullie hopenlijk goed bevallen. Een douche van 60 x 60 cm is ook al een avontuur op zich. Je zet gewoon die kerstboom even buiten, even badderen en dan die boom weer naar binnen. Ik wacht op het volgende verhaal. Ik moet er wel even bij stil staan dat er een tijdverschil van 12 uur is. Dat houdt dan meteen in dat het bij jullie op 31 december al een tijdje 2012 is terwijl wij het illegale Poolse vuurwerk nog onder het bed van oma vandaan moeten halen. Verander dat vlaggetje nou, dan zien we meteen de tijd en het weer daar. Ik weet dat je het kunt. Leo, ik las al dat je heel technisch bent met die camper en de cruisecontrole, dus zo,n vlaggetje wijzigen is voor jou kinderspel.
Veel plezier. -
18 December 2011 - 00:05
Mieke En Henk:
Wat een leuk verslag tot nu toe. Ik wist niet dat je naast tennistalent ook schrijverstalent hebt. Handig gedaan dat scholenbezoek. Kan je er een studiereis van maken en declaren bij Addie.
Nog veel plezier. -
18 December 2011 - 10:14
Wim.:
wat 'n apart verhaal!!!!!
greetings from holland. -
18 December 2011 - 11:59
Joop En Hester:
Een mooi verslag en het avontuur moet nog beginnen. En ook al heb je 12 uur voorsprong Leo, die achterstand loop je toch nooit meer in.